Mrena severná

Barbus barbus

Mrena je typickým druhom ryby vo voľne tečúcom úseku Dunaja. Žije v silnejších prúdoch blízko dna rieky.

Charakteristické znaky
Má štíhle a silné telo, rypák je chobotovite predĺžený, pri ústach s mäsitými perami má na okraji horného pysku štyri fúziky. Chrbtová plutva je krátka a vysoká, smerom k chvostu sa šupiny zväčšujú. Chrbát je sivozelený až olivovozelený, boky sú svetlejšie so zlatým leskom, brucho a hrdlo sú biele. Dľžka tela je až 80 cm, váha okolo 8 kg.

Rozšírenie
Žije v čistých tečúcich vodách s pieskovým alebo štrkovým podkladom („pásmo mreny“), bohatých na kyslík, od Anglicka po oblasť Čierneho mora.

Ohrozenie a ochrana
V Rakúsku je jej výskyt početný, v Európe je ohrozeným druhom.

Spôsob života
Žije blízko dna, väčšinou v kŕdľoch, rada sa zdržuje medzi veľkými kameňmi. Potrava: červy, larvy hmyzu, lastúry, slimáky, ikry, rybia mlaď. V mesiacoch máj až jún sa mreny zhromažďujú a v kŕdľoch putujú proti prúdu. Samce dostávajú v čase neresu bielu, rohovinovú tzv. neresovú vyrážku na hlave a chrbte. Veľké žlté vajíčka sú prilepené na kameňoch.

Zaujímavosti
Ikry mreny sú jedovaté!