Orliak morský

Haliaeetus albicilla

Orliak morský má rozpätie krídel 2,5 m a je najväčším orlom v Európe. Na svojich obrovských krídlach dravec neúnavne poletuje vo veľkej výške nad zemou. Zimné ročné obdobie orliak prežíva v moravsko-dunajských luhoch, v Seewinkel a v severnej časti Waldviertel. Pred desiatkami rokov bol orliak morský ako hniezdič v Rakúsku vykynožený. Viaceré ochranárske organizácie sa usilujú o jeho opätovné udomácnenie sa na rakúskom území. V minulých rokoch sa takto v dunajských luhoch podarili niektoré úspešné zahniezdenia orliaka, čím vznikla nádej, že sa tu daný dravec usídli zasa natrvalo.

Žiaľ, raz za čas sa opakovane objavujú smutné správy, že sa našiel jedom otrávený či ilegálne zastrelený jedinec tohto vzácneho druhu.

Charakteristické znaky
Dá sa rozpoznať podľa dlhých a širokých doskovitých krídel s prstovitým roztiahnutím letiek a klinovitého chvosta. Aj podľa nadmernej veľkosti tela sa dá odlíšiť od ostatných dravcov.Dospelé jedince sú šedo-hnedé, majú biely chvost a žltý zobák. Mláďatá sú čierno-hnedé s čiernym zobákom i chvostom.

Rozšírenie
V Rakúsku sa dlhé roky vyskytuje iba ako zimný hosť, a to v dunajských luhoch, Seewinkel a v severnej časti Weinviertel. Prísnymi ochranárskymi nariadeniami a mnohými podpornými opatreniami sa začal vo východných a severných susedných krajinách jeho stav postupne zvyšovať. Niektoré úspešné zahniezdenia tohto dravca v Rakúsku za posledné roky dávajú nádej, že sa tu opäť celoročne udomácni stabilná populácia orliaka morského.

Ohrozenie a ochrana
Silne ohrozemý druh pre ilegálne kladené pasce s otrávenými návnadami a ničenie jeho biotopov. V susedných krajinách sa vďaka prísnym ochranárskym opatreniam jeho počty zastabilizovali, dokonca aj zvýšili.

Spôsob života
Orliak morský loví na postriežke, alebo svoju korisť vyhľadáva. Loví ryby plávajúce pod hladinou vôd, ako je napr. šťuka a vodných vtákov. Často sa dá pozorovať, že orliak loví vo dvojici s ďalším orliakom, kedy je väčšia šanca, že chytia aj vodného vtáka, ktorý sa dal na útek. Príležitostne oberie orliak kormorána o ulovenú korisť. Orliaky žerú aj zdochliny a preto sú veľmi citlivé na pasce s jedovatou návnadou. Koncom februára až do polovice marca samička znesie jedno až dve vajíčka. Po 37 dňoch sa vyliahnu mláďatá, ktoré sú po 10 týždňoch schopné lietať.

Zaujímavosti
Orliaky morské si budujú mohutné hniezda, ktoré potom využívajú dlhé roky. V národnom parku Donau-Auen boli manažmentovými opatreniami vytypované viaceré potenciálne miesta na úspešné zahniezdenie tohto dravca.