Lopatka dúhová

Rhodeus sericeus amarus (Bloch)

V čase párenia samček vystavuje na obdiv tmavočervené bruško, ostatnú časť roka sú malé strieborné lopatky skôr nenápadné. Ich reprodukcia je viazaná na škľabky veľké.

Charakteristické znaky
Lopatka má vysoké a sploštené telo, ústa sú drobné. Boky sú striebristé so zelenkavým pruhom, ktorý sa tiahne od polovice tela po chvostovú plutvu. Zriedkakedy je dlhší než 9 cm. Samce majú v čase rozmnožovania purpurovočervené bruško, samičke v tom čase narastie dlhé kladielko.

Rozšírenie
Žije v stojatých a mierne prúdiacich vodách v strednej a východnej Európe, na Balkáne a v Malej Ázii.

Ohrozenie a ochrana
Je to nepriamo ohrozený druh, pretože škľabka veľká je na pokraji vyhynutia!

Spôsob života
Živí sa prevažne rastlinnou potravou, ale aj drobnými živočíchmi. Rozmnožovanie lopatky je viazané na prítomnosť lastúrnikov, v ktorých sa vyvíja rybia mlaď. Samce si za týmto účelom vyberú jednu i viac škľabiek, ktoré potom energicky chránia pred konkurenciou. Po zvyšok roka sa dajú lopatky pozorovať v hlbšej vode, kde žijú v kŕdľoch.

Zaujímavosti
Lopatky majú počas rozmnožovania veľmi komplexné správanie: samičke v tom čase narastie 4 cm dlhé kladielko, pomocou ktorého kladie jednotlivé ikry do vnútorných žiabier škľabky, ktorú samček agresívne chráni pred konkurenciou. Samček potom nad dýchacím otvorom lastúrnika vypustí mliečie, ktoré škľabka nasaje s okysličenou vodou a ikry oplodní. Mlaď sa liahne vo vnútri žiabier škľabky.